Omtaler av "Fuglekikkeren"

Terningkast 5

Fuglekikkeren er i utgangspunktet en klassisk krimroman som lar oss bli kjent med politibetjent William South som skal etterforske sitt første drap, og den betydelig mer erfarne drapsetterforskeren Alexandra Cupidi. Parallelt med drapsgåten som foregår i nå-tid, får vi historien om oppveksten til William South. Jeg liker aller best delene som tar for seg Souths fortid, for jeg er hele tiden nysgjerrig på å få vite om det virkelig er korrekt at han selv har begått drap. Hva var det i tilfelle som utløste den tragiske handlingen? Var han alene om ugjerningen? Og hvordan kan han ha blitt politimann om det er riktig at han selv er drapsmann? Spørsmålene er mange, og historien som fortelles om Souths bakgrunn er interessant - og ofte gripende. Det er svært sjelden jeg er interessert i å lese om krimetterforskernes personlige liv, men i Fuglekikkeren er faktisk begge etterforskernes privatliv vel så spennende som drapsgåtene som skal løses.

Boken byr på flere skildringer av forholdet mellom foreldre og barn. Det gjør det vondt å lese om omsorgssvikt og foreldre som begår ubegripelige handlinger, og også de mer vanlige problemene rundt ungdomsopprør og oppvekst generelt, er godt og troverdig beskrevet.

Etterhvert i boken er det flere kriminalgåter som skal løses, og det er et fint fortellergrep hele tiden å veksle mellom nåtid og fortid. Leseren blir nysgjerrig på om hendelser som ligger langt tilbake i tid har innvirkning på det som skjer i dag. Er det tilfeldig hvor vi havner i livet, eller kan mange føringer bli lagt allerede når vi er barn eller ungdommer? Står alle fritt til å leve det livet de ønsker, eller kan andre personers handlinger ødelegge en annens fremtid fundamentalt? 

Fuglekikkeren er i tillegg til å være en krimbok, en roman som gir rom for ettertanke og funderinger. Det er ganske unikt for en roman i denne sjangeren, og boken er derfor ikke så lett å gi slipp på når den er ferdiglest. Personlig elsker jeg oppvekstromaner og synes krim er grei underholdning innimellom. Med Fuglekikkeren fikk jeg begge deler, og det er sjelden vare. Jeg gir boken terningkast 5 😊

Mona-Merethe Nortind

.

God krimbok

Historien om politibetjent og fuglekikker William South fenget ikke de første 70 sidene, men så ble boka bedre og bedre etterhvert som plottet kom for en dag. Historien veksler mellom politibetjents liv idag og som barn hvor han levde med sin mor og voldelige far i Irland da IRA herjet på det verste. 

Han blir sendt ut på et oppdrag som han er totalt uforberedt på, hvor hans beste venn Bob blir brutalt drept, og fordi han kjenner avdøde og åstedet, rett ved hans eget hus, blir han i første omgang med som rådgiver for kriminalbetjent Alexandra Cupidi. Hun har nettopp begynt i jobben etter å ha blitt overført fra London.

Cupidi er enslig mor med en vrang tenåringsdatter, som South etthvert blir godt kjent med, da han blir ufrivillig nødt til å ta med datteren på fuglekikking. Hun mistrives på sitt nye hjemsted og er uvenner med stort sett alle på skolen. Det viser seg at hun har interesse for å se på fugler og det oppstår vennskap mellom South og datteren etterhvert.

Mordet på Bob er viklet inn i South's egen historie som barn, og det blir etterhvert ganske spennende.

Så jeg anbefaler boka som en god krimbok, man må bare ha litt tålmodighet som altså lønner seg til sist.

Ann-Karin Hetty

.

Kommer til å anbefale boka videre

Boka fenger fra første side, og det var bra driv og handling utover så lesinga gitt radig uten at jeg så hvem morderen var. Imidlertid synes jeg skytingen og oppklaringen ble for enkel og kjapp. At det gikk to historier paralelt var bra for innholdet, og jeg liker naturskildringene. Kommer til å anbefale boka videre, men om jeg skal sette karakter - en sterk firer.

Eli Flore

.

Boken er virkelig godt skrevet

«Politibetjenten William South deltar aldri i mordetterforskninger, men blir ufrivillig dratt inn i etterforskningen på mordet til sin beste venn og nabo. Da mordetterforsker Alexandra Cupidi som ikke er kjent i området trenger hans lokale ekspertise om Kentkysten. South deltar i etterforskningen motstridig og med god grunn, han er ivrig fuglekikker og mordet skjer midt i trekkfugl sesongen. I tillegg er han selv også en morder. Vi blir gjennom to parallelle historier godt kjent med politibetjent William South. Den ene hvor mordetterforskningen er i fokus sammen med kriminaletterforsker Cupidi, som utrettelig søker sannheten og finner mye mer enn hun trodde hun skulle finne. Hvor sannheten viser seg å være mer innviklet enn hun trodde. Som på et forunderlig vis har sammenheng med Williams fortid og historie, og som er hovedfokus til den parallelle historien. Hans barndom og oppvekst i Irland under uro og krig, og hvor vi får innblikk i hvorfor og hvordan han havnet på Kentkysten som politi.

Jo mer tråder rundt mordet som nøstes opp, jo mer av hans egen fortid kommer frem. Uten å avsløre for mye av slutten, vil nettet etter hvert snøre seg sammen og avsløre en overraskende slutt som greier å knytte alle løse tråder til en fin oppklarende sløyfe.

Boken er virkelig godt skrevet og er meget lettlest. Men det er også en bok du må ha litt tålmodighet med, akkurat som en fuglekikker. Du flyter lett gjennom boken på grunn av det lette språket, men den oppleves av og til litt langtekkelig. Særlig den parallelle historien om Williams fortid bygges sakte opp. Vi blir godt kjent med politibetjent William South, hans fortid og historie. Men bokens andre hovedperson kriminaletterforsker Alexandra Cupidi får litt mindre kjøtt på beina. Noe den neste boken til forfatteren vil gjøre noe med. Uansett så er Fuglekikkeren absolutt en bok som bør få bli med opp i godstolen og under pleddet i høst.»

Silje Beate Gulbrandsen Holten

Britisk krim på sitt beste

Fuglekikkeren er britisk krim på sitt beste. Fortellingen viser oss at de fleste bærer på hemmeligheter, kanskje mørke sådanne, og boka utfordrer leseren gjennom to separate historier som sammenføyes gjennom hovedpersonen South. Boka har gode karakterer som denne politibetjent South og etterforskeren Cupidi med sin datter Zoë som misliker å ha måttet flytte fra London til landsbygda i Kent.

Løsningen på mordet på fuglekikkeren Bob som etterforskes av Cupidi med South som medspiller kan virke sannsynlig til og begynne med, til saken tar en overraskende vending hvor det viser seg at den sympatiske og til dels anonyme fuglekikkeren ikke er den han hevdet å være. Den bakenforliggende historien om Souths far sitt dødsfall tar etter hvert mer og mer over boka, og jeg var enda mer spent på avdekkingen av sannheten ved dette dødsfallet enn Bob sitt, selv om jeg vel allerede halvveis i boka ante hvordan dette hadde skjedd. 

Boka inneholder gode naturskildringer fra Sør-Øst England og beskrivelsen av Souths og Zoës ekspedisjoner ut for å se på fugler, gjorde at jeg nok kommer til å ta en ekstra titt på fuglene i hagen og i skogen.

Avslutningen åpner for en god fortsettelse og jeg er sikker på at vi vil få mer av South i kommende bøker.

Elizabet Lyngstad

.

Anbefales på det varmeste!

Journalist og forfatter William Show er en kjent sakprosa forfatter både i Engeland og USA. Forfatteren tar leseren med til Kent i Engeland, hvor handlingen i boken utspiller seg. Hovedpersonen, politimannen William South, har av personlige årsaker holdt seg langt unna mordetterforskning, inntil kriminaletterforsker Alexandra Cupidi kommer inn på arenaen og jobbhverdagen til politimannen blir snudd helt på hodet! Alexandra Cupidi og hennes tenåringsdatter Zoe er nyinnflyttet fra London. På sin første arbeidsdag får etterforskeren en mordsak på sitt bord. Hun trenger bistand og vil ha William South med på laget. Han sier motvillig ja til å bistå.

Dette er en av de bøkene hvor historien går langsomt fremover, men til gjengjeld setter seg i kroppen på leseren. Parallelt til historien som utspiller seg, får leseren et tilbakeblikk på livet til politibetjent South, fra han er 13 år gammel… Den erfarne mordetterforskeren Alexandra får hendene fulle ettersom saken utvikler seg, og krever hennes oppmerksomhet nærmest døgnet rundt. Dette fører til at politimannen William tar seg av hennes datter Zoe. De to finner raskt tonen, og samtalene mellom de to er glimrende lesing.

På veien mot oppklaring av saken, kommer det frem dypt skjulte hemmeligheter fra politimannen William sin fortid. Når jeg leser boken, får jeg assosiasjoner til Peter May sin Lewis triologi. Fuglekikkeren er, som Lewistriologien, en oppvekstroman med miljøskildringer, og ikke minst tilbakeblikk på hovedpersonen sitt liv. Det er hendelser fra fortiden som kommer opp til overflaten, (sterke personskildringer mellom foreldre og barn, sorg og skyld), når boken går mot sin dramatiske slutt.

Bok 2 i denne serien kommer allerede nå i høst. Jeg gleder meg til fortsettelsen! Det store spørsmålet jeg sitter igjen med: Er det kriminaletterforsker Alexandra Cupidi som overtar hovedrollen i de kommende bøkene? Jeg venter i spenning!

Boken Fuglekikkeren anbefales på det varmeste !

Inger Espeland

.

Anbefales på det sterkeste

Jeg gledet meg og var klar for å bli fanget av fuglekikkeren, det ble jeg ikke... derimot ble nesten halvveis i boka oppslukt og klarte ikke legge boka fra meg. William Shaw ga meg akkurat det jeg forventer og enda litt til i en thriller . Den er pakket av historie, fantastiske personskildringer og ikke minst mysterier.  Fortid og nåtid tvinnes sammen , å når du tror du vet svaret kommer det stadig fram nye overraskelser . Jeg gikk fra å like boka til å bli betatt. Jeg gleder meg til å lese mer av William Shaw, å håper inderlig å få "møte" karakterene i fuglekikkeren igjen. 

Anbefales på det sterkeste  

Oda Strøm