Omtaler av "Drapet på Entry Island"

...

Levde helt opp til mine forventninger

Dette er første boken jeg leser av Peter May og jeg var spent på om dette var en forfatter som tiltaler meg.

Og boken skuffer ikke, jeg er med fra første side. Historien er skrevet på en måte som er lett å lese og lett å følge med i handlingene.

Historien handler om Sime Mackenzie som etterforsker ett drap på ektemannen til Kirsty Cowell. Handlingen finner sted på Madeline-øyene, på Entry Island. Dette er ett lite isolert samfunn hvor innbyggerne er engelsktalende, mens ellers i Quebec-provinsen snakkes det fransk. Kirsty er mistenkt for å ha myrdet sin rike ektemann.

Det å følge Sime som har drømmer om Hebridene på 1800 tallet, hvor han og Kirsty har en forbindelse til hverandre gjør historien til mer enn et drapsmysterie. Jeg kjenner at jeg er nysgjerrig på å finne ut mer om dette. Hvordan har det seg at han får disse drømmene? Hva kan bestemorens gamle dagbøker  fortelle han? Og hva er forbindelsen til Kirsty som han følte at han kjente allerede fra første gang han så henne.

Kirsty har sine egne hemmeligheter, hva er hennes årsaker til at hun blir værende der hun er? Hvorfor kan hun ikke forlate øya? Hva skjuler seg i hennes liv?

Utover i historien er der flere kriminalgåter som må løses. Hva skjer i det lille øysamfunnet med så få beboere. Det har aldri vært ett drap på øya og nå er det flere ting som skjer nesten samtidig. Hvem er det som lager all denne uroen? Og hvorfor? Hva skjuler seg i det øde og ulendte landskapet.

Uti boken kommet drapsgåten litt i bakgrunnen, og fokuset rettes mer mot mysteriet mellom Sime og Kirsty hvor fortid og nåtid knyttes sammen. Noe jeg ikke synes gjør noe da jeg liker å lese historier hvor vi også får ett innblikk i fortiden. Og her klarer Peter May å få meg nysgjerrig på hva som skjer videre, hva er det som får Sime til å bli hjemsøkt av drømmer om en skotsk fortid, hvor hans forfader ble fordrevet fra hans hjem på 1800-tallet og hvor det er en jente som også het Kirsty som har en viktig rolle i livet til hans forfader.

Boken ble lest ut på få dager, og levde helt opp til mine forventninger. Jeg kommer garantert til å kjøpe de andre bøkene av Peter May.
Terningkast 6

Lise Soleng
Aktiv bokelsker

Bedre enn Lewis-trilogien

Kriminalbetjent Sime ( Simon) Mackenzie sliter med søvnen Pga private forhold. Når jeg skulle lese denne boken fikk jeg også dette problemet da jeg ikke hadde tid til å lese på dagtid. Boken hadde så levende personskildringer at det var vanskelig å legge den fra seg!!!

Sime blir sendt fra Montreal til Madelene-øyene for å etterforske et drap på Entry-Island. Hovedårsaken til at han ble sendt av gårde er at han er den eneste i Teamet som kan snakke flytende Engelsk.
Øyens rike  forretningsmann James Cowell er knivdrept, og mye tyder på at hans kone, Kirsty er den skyldige.

Sime føler at han kjenner Kirsty og da han begynner å drømme om en skotsk fortid, om sine forfedres liv i et annet århundre der Kirsty og han er hovedpersonene forstår han ingenting.

Han har en ring som har gått i arv fra far til sønn i mange generasjoner. Da det viser seg at Kirsty har et likt smykke blir forvirrelsen total.

Så er spørsmålet : Er Kirsty morderen? Prøver drømmene å fortelle han noe?  

Elin Rikstad

Terningkast seks

Jeg blir lykkelig når jeg åpner en bok og oppdager at den har høy kvalitet. Når de første ordene tar tak i meg og suger meg inn i historien, slik at hjernen min begynner å lage bilder og følelsene mine skrus på.

 Drapet på Entry Island fortjener terningkast seks. Jeg ble begeistret av anslaget og jeg var veldig tilfredsstilt da siste bokstav var lest. Undervis vekket ordene et bredt følelsesregister. Jeg er blitt underholdt og undervist. Det har vært akkurat passe mengder med krydder; beskrivelser av steder og omkringliggende detaljer, til at jeg ikke har blitt rastløs eller begynt å kjede meg. Forfatteren har hatt nok fantasi, og funnet tilstrekkelige mengder fakta, til at han ikke trenger å fylle på med unødvendige beskrivelser for å få mange nok sider.

 Karakterene i boken er troverdige. Med sine feil og mangler tar de til tider underlige valg fordi de ikke vil fortelle mer enn de absolutt må. De mellommenneskelige relasjonene og faktabaserte historiene, gjør at boken også er verd å lese for deg som ikke nødvendigvis elsker krim. Selv om jeg tenkte ut mulige løsninger underveis, var ikke oppklaringen av drapet den viktigste grunnen til å lese videre.

 Forfattere som gjør en grundig jobb fortjener stor respekt. Jeg blir ekstra glad når jeg føler at alle trådene med historier som presenteres underveis har betydning for helheten og at de samles fint sammen til slutt. Jeg vet at det virkelige livet ofte lar spørsmål henge i luften, men som ivrig leser av romaner, synes jeg det er viktig at forfatteren tar seg bryet med å tenke ut og flette inn svar på de tingene jeg lurer på, før siste punktum settes.

 Jeg vil også skryte av oversetter Ragnhild Aasland Sekne. Hun har gjort seg flid med å lete etter de riktige ordene. Jeg leser ofte bøker på originalspråket for å få med alle nyansene, men denne oversettelsen høyner faktisk leseopplevelsen, synes jeg.

 Dette er en bok som jeg kunne kjøpt spontant, fordi coveret frister. Det sammensatte forsidebildet hinter om at historien mellom permene har flere lag. Fra mørk, svart bunn via sjøgrønt og -blått, til brent oransje og håpet i et lyspunkt i horisonten, under en tung himmel.

 Drapet på Entry Island er min Peter May favoritt. Og det sier ganske mye for Lewis-triologien og Coffin Road var positive leseopplevelser! Jeg prøvde å lese sakte, slik at boken skulle vare, men jeg klarte ikke å la være å lese alle de 428 sidene på en dag. I tillegg har jeg tenkt på historien i etterkant, fundert over småting jeg leste underveis, snakket om livet på Hebridene og i nybygger-Amerika. Boken kan varmt anbefales.

Faktisk misunner jeg alle som ikke har lest Drapet på Entry Island enda – dere kan glede dere!

Terningkast seks

Siri Sparboe

Eit meisterverk

Kriminalbetjent Sime Mackenzie blir sendt til Madeleine-øyene for å etterforska eit drap på Entry Island, eit isolert, engelsktalande samfunn i den franskspråklege Quebec-provinsen. Som engelsktalande blir det Sime som tek seg av avhøyra på øya.

Forretningsmannen James Cowell er knivdrept, og mykje tyder på at det er kona Kirsty som er den skuldige. Det virkar som ei opplagt sak, men for Sime er det ting som forvirrar han. Ønsketenking, eller? Første gong han møtte Kirsty, var han nemleg sikker på at han hadde sett henne før – sjølv om det var umuleg. Og omvendt: Kirsty påstod ho hadde eit anheng med same spesielle mønster som ringen til Sime, men ho kunne ikkje finna det.

Sime har heller ikkje fått sova om nettene på fleire veker, noko som set sine spor og får kollegaene hans til å bekymra seg litt. Når han duppar av litt, så drøymer Sime om historiane han har høyrd om tippoldefaren sin, med seg sjølv i rolla – og Kirsty Cowell i rolla som kjærasten.

Alt dette blir tidleg klart for oss, og vidare følgjer me to ulike historiar som går parallellt i boka.

Den eine er sjølve etterforskinga av drapet, som får litt fleire krumspring enn politiet set pris på, då det kompliserer ting. Var det Kirsty som var det eigentlege målet, som ho sa? Då ville det jo vera ein mordar laus som kanskje stadig ville prøva seg igjen. Men fleire hadde motiv for å kvitta seg med mannen hennar …

Den andre er draumane til Sime, der han gjenopplever historiane frå dagbøkene bestemora leste høgt frå då han var liten, med seg sjølv i rolla som tippoldefaren han var oppkalla etter. Me får ein god dose interessant og reell historie gjennom desse draumane, som gir oss eit innblikk i situasjonen i Skottland og hebridene på 1800-talet i dei åra potetavlingane slo feil og folk sulta.

Ei gripande bok eg levde meg inn i. Ikkje uventa løyser Sime saka til slutt, men … Det viser seg igjen: Enkelte motiv let venta på seg …

Svein Kåre Gunnarson

 

Dere har nok en strålende leseopplevelse foran dere

Etter å ha blitt bergtatt av «Lewistrilogien» til Peter May, elsket «Coffin Road», og gledet meg masse til å lese mer om Enzo MacLeod, etter å ha lest «Ualminnelige Mennesker», ble jeg kjempeglad da jeg var en av de heldige som fikk lov til å prøvelese» Drapet på Entry Island». 

Heldigvis kan jeg si at Petr May skuffer ikke denne gangen heller. Denne gangen er hovedhandlingen lagt til Canada, og nok en forblåst utkant som han er så glad i skrive om, og skildrer på en slik måte at man skulle ønske man hadde råd til å ta seg fri fra jobb, reise til Madeleine-øyene, og se og oppleve på egen hånd. Bihandlingen foregår denne gangen også på Lewis-øyene men et par hundre år tilbake i tid. Selvsagt henger fortiden og nåtiden sammen i romanen, og begge historiene er fortalt på en slik måte, at man egentlig ønsker å være i den verdenen og ikke vente på neste gang boken vender tilbake til den.

Vår hovedperson kriminalbetjent Sime Mackenzie er en outsider i etterforskningsgruppen, og blir kun inkludert fordi han snakker engelsk. Entry Island er nemlig et engelsktalende samfunn, i det ellers franskspråklige Quebec. Konfliktnivået i gruppa eves også av at Simes eks-kone er rettsmedisiner i etterforskningsgruppa. Et forhold hun brøt ut av. Som om ikke det er nok, sliter Sime med insomnia, forårsaket av bruddet.

Dette kan kanskje virke på grensen til parodisk, med nok en sliten dysfunksjonell mannlig politietterforsker, men May klarer å gjøre hovedpersonen levende nok til at man føler sympati med Sime, og problemene hans føles realistiske i stedet for karikerte.

Den andre historien bringer frem et skammelig og oversett bilde av engelsk historie, hvor godseierne fikk  tvangsflyttet beboerne til den nye verden.
Disse historiene ble fortalt til Sime i hans barndom av hans bestemor, og vi følger historien til Simes forfedre gjenfortalt som drømmer som gjensøker ham.
Peter May har gjennom denne romanen laget et mordmysterium som følger båndene fra Hebridene til de gælisk talende miljøene på Nord Amerikas østlige utkanter på en fascinerende måte som gjør dette til nok en page turner. Til alle tilhengere av Peter Mays bøker, så har dere nok enstrålende leseopplevelse foran dere, har du derimot ikke lest noe, blir jeg faktisk litt misunnelig, for dere har et helt forfatterskap å dykke ned i og bli begeistret av. Til slutt takk til Goliat forlag som har gitt de norske leserne en av verdens beste krimforfatter norsk språkdrakt.

Bjørnar W. Naalsund

Peter May er kvalitet, ingen tvil om det

Når det kommer en ny bok fra Peter May, da kjenner jeg forventningen stige skikkelig. Jeg leste Lewis trilogien når den kom ut, og jeg ble skikkelig glad i måten denne kvalitetsforfatteren beskriver naturen på Hebridene...., og også det vide spekteret i person galleriet.

Denne boka bekrefter kvalitetsstemplet. Jeg blir kanskje ikke helt revet med i handlingen fra første side, men etterhvert blir jeg revet med.
Vi følger Slime Mackenzie som politimannen, som har masser av personlige problemer ,men samtidig klarer og bruke tankene på en fornuftig måte.
Handlingen utspiller seg både i fortiden og nåtiden, og vi finner ut av mysteriet (ene)etterhvert som handlingen utspiller seg.
Her handler det om sjalusi, kjærlighet, hat og fysiske problemer.

Det er trist og lese en del av boka, særlig deler som handler om fortiden der mange ble utsatt for overgrep og det som verre er.
Men min mening er , at hvert ord hører nøye sammen, og det er imponerende og lese forfatteren sin fantastiske evne til og beskrive den barske naturen, værforholdene og folket som bor der.

Selve drapet som boka handler om, blir oppklart takket være Slime og hans uortodokse måte og jobbe på, det koster og jobbe slik, men det betaler seg...
Alt i alt er dette en bok jeg kan anbefale, selv om dette etter min mening,ikke er hans beste bok.
Men jeg gleder meg til neste bok. For Peter May er kvalitet, ingen tvil om det.

Trond Egil Arnesen

Jeg ble holdt i spenning til siste side, omtrent!

Endelig hadde jeg tid til å kose meg med "Mordet på Entry Island" av Peter May.
Jeg brukte et par dager på den.
Jeg bare elsker måten han beskriver landskapet på øyene, og hvordan han trekker inn fortidens historie i en krimroman. Jeg kan levende se for meg landskapet og personene på grunn av hans unike evne til å beskrive selv de minste detaljer.
Selve plottet er en sammenbundet historie, der fortid og nåtid går inn i hverandre - og som tilsist ender annerledes enn det jeg som leser trodde. Overaskelser både i forhold til Sime og Kristy dukker opp, som også gjør at jeg forstår de bedre .
Jeg tror på persongalleriet, og jeg har trolig lært mer historie enn i noen annen krimbok. Og jeg har lest mange!
Jeg anbefaler denne boka til alle som liker krim der løsningen ikke er opp i dagen. Jeg ble holdt i spenning til siste side, omtrent!

Tusen takk for at jeg fikk lese den- har lest Coffin Road og Lewis trilogien tidligere. Nå gleder jeg meg til å begynne på Ualminnelige mennesker!

Kristin Molvik Lien

En bok du absolutt blir takknemlig for å ha lest

I denne boken møter vi kriminal etterforsker Sime Mackenzie. Han er nyskilt fra kona som er kriminaltekniker. Han blir sendt fra Montreal til Madeleine-øyene for å etterforske drapet på øyas knivdrepte forretningsmann,James Cowell.

Det tyder på at det er konen hans,Kirsty som er morderen. Men er det så enkelt? Sammen med et team,deriblant hans eks kone kriminaltekniker Marie-Ange så er det litt av hvert de skal få bryne seg på.

Det som først virker som en opplagt sak,byr på mange spørsmål. Også som angår livet til Sime.
Vi blir godt kjent med Sime og forfedrene hans sin historie og fortid.

Dette er en bok som er vanskelig å legge fra seg, man må bare se hva som skjer i neste kapittel. Og skildringene til Peter May er helt utrolige.
Er flere ganger jeg får lyst til å hoppe inn i boken og bistå etterforskningen.

Men det er også en trist og tøff bok. For å ikke røpe for mye skal jeg ikke si mer, annet enn at dette er så absolutt en bok du blir takknemlig for å ha lest. På godt og vondt.

Ann Kristin Hellstrand